Sıkça Sorulan Sorular
Veri analizi nedir?
Veri Analizi, verilerinizi anlamak ve bu bilgiyi eylemleri yönlendirmek için kullanmakla ilgilidir. Veriler içindeki eğilimleri ve aykırı değerleri ortaya çıkarır, aksi takdirde not edilmesi zor olabilir. Ham verileri zor kararlara rehberlik etmeye yardımcı olan bilgiye dönüştürmenin bilimsel bir yoludur.
Veri analitiğini gerçekleştirmek için bir dizi istatistiksel araç ve yazılım mevcuttur. Verilerin doğası ve verilerden elde edilen içgörüler kullanılarak çözülmesi gereken sorun, istatistiksel araç ve tekniklerin seçimine rehberlik eder. Alan bilgisi ve uzmanlığı, analitiklerden elde edilen sonuçları yorumlamak ve uygulamak için de çok önemlidir.
Son olarak, deneyimlerimize göre, en iyi veri analistleri, verileri inceleme yeteneğine sahip olan, ancak aynı zamanda sağduyu ve alan bilgisini tavsiyelerine katabilen kişilerdir.
Veri Analizi, işletmem için ne yapabilir?
İşletmeler, daha bilinçli kararlar almak ve ileriyi planlamak için analitiği kullanıyor. İşletmelerin yalnızca analitik bir mercekle görülebilen fırsatları ortaya çıkarmasına yardımcı olur. Analiz, şirketlerin bir piyasa olgusunu açıklamak, tahmin etmek ve tepki vermek için verilerdeki eğilimleri, kalıpları ve ilişkileri çözmelerine yardımcı olur. Aşağıdaki soruların yanıtlanmasına yardımcı olur:
Ne oluyor ve ne olacak?
Neden oluyor?
Bunu ele almak için en iyi strateji nedir?
İç ve dış kaynaklardan çok sayıda işletme işlevi hakkında büyük miktarda veri toplamak, günümüzün gelişmiş teknolojilerini kullanarak basit ve kolaydır. Gerçek zorluk, şirketlerin geleceği planlamak için bu verilerden yararlı içgörüler çıkarmaya çalıştığı zaman başlıyor. Analitik kullanan işletmeler, süreçlerini iyileştirebilir, karlılığı artırabilir, işletim giderlerini azaltabilir ve daha uzun vadede rekabet avantajını koruyabilir.
Analitik yardımını nereden alabilirim?
Analitik işlevi oluşturmak, uzun vadeli taahhüt ve kapsamlı kaynaklar gerektirir. Bir kuruluşun, kurum içi kaynaklardan veya dış analitik satıcılardan analitik yardım alma veya her ikisini paralel olarak kullanma seçeneği vardır.
Herhangi bir kuruluşun, şirket içi analitik yardımı işe almak ve eğitmek için önemli ölçüde zaman ve para harcaması gerekir. Bazen, bu tür uzman personeli işe almak için gerekli bilgi birikimine sahip olmayabilirler veya analiz yapmak için en uygun teknolojilere karar veremeyebilirler.
Bu koşullarda Jerfe Data Solutions, JDS gibi analitik satıcılara güvenirler. Bu tür satıcılar, kuruluşun analitiği benimsemesine yardımcı olmak için yönetim ekibiyle yakın bir şekilde çalışabilir. Kuruluş, analitik katılımını başarılı kılmak için verilerini paylaşırken ve araştırırken tedarikçilerle güvenmeli ve işbirliği yapmalıdır.
Kuruluşlar, harici bir analitik tedarikçi ile ilişkilerini yönetmek için dahili bir ekip oluşturdukları başka bir modeli takip edebilirler. Analitik açıdan olgun birçok şirket, dahili çabalarını desteklemek için buna başvurur.
Analitik projeleri veya görevleri neye benziyor?
Tipik bir analiz projesi veya katılımı genellikle aşağıdaki dört aşamaya ayrılır:
Aşama 1 - Analistin, işletmenin karşılaştığı veya gelecekte karşılaşacağı sorunları ve sorunları belirlemeye ve anlamaya yardımcı olduğu "Araştırma". Bu aşamada, yönetim ekibi ve analistler arasında önemli bir etkileşim vardır.
Aşama 2 - Analistin ne tür verilerin gerekli olduğuna, verinin hangi kaynaklardan temin edileceğine, verilerin kullanım için nasıl hazırlanması gerektiğine ve analiz için hangi yöntemlerin kullanılacağına karar vermeye yardımcı olduğu 'Plan'.
Aşama 3 - Analistin verileri çeşitli açılardan araştırıp analiz ettiği "Yürütme". Analiz, yönetimle paylaşılan ilginç sonuçların yolunu açıyor. Bu sonuçlara dayanarak, 1. aşamada belirlenen sorunların üstesinden gelmek için stratejiler oluşturulur.
Aşama 4 - Analistin formüle edilen ve uygulanan stratejilerin sonuçlarını ölçtüğü yerde "Değerlendirme". Bu aşama, gelecekteki stratejileri ve süreçleri öğrenmeye ve gözden geçirmeye yardımcı olur.
Analitiği kullanan iyi bir iş stratejisi neye benzer?
Analitik kullanılarak oluşturulan bir strateji, verilerden elde edilen bilgileri verimli bir şekilde kullanan bir dizi basit uygulanabilir önerilerdir. Etkili ve verimli bir strateji, mevcut iş kaynaklarının en iyi şekilde kullanılmasını önerir.
Şirketin karşılaştığı en büyük sorunlardan bazılarına çözüm bulmaya yardımcı olur. Stratejiyi formüle etmek için izlenen süreç karmaşık olabilir, ancak nihai sonuç eyleme dönüştürülebilir ve yönetim için yararlıdır.
Bir analiz stratejisi uygulamak için benim için doğru zaman ne zaman?
Analitik tek seferlik veya özel bir olay için değil, sürekli bir süreçtir. İşletmeler, dikkatlerini analitiklerden ayırmamalı ve bunu normal bir iş işlevi olarak benimsemeyi planlamamalıdır. İşletme, veri toplamayı, temizlemeyi ve analiz etmeyi bir rutin haline getirmeli ve bunu yapma kabiliyetine sahip olmayan işlevler için bir destek rolü yapmalıdır.
Çoğu işletme, bir sorunla karşılaştıklarında analitiğe yönelir ve çözümün verilerinde olduğunu düşünür. İşletmeler, sorunları çözmek için gereken potansiyel analitiğin farkına vardıklarında, her türden stratejik ve düzenli iş kararlarını almak için bunu kullanmaya başlarlar.
Ne kadar zaman ve kaynak gerekiyor?
Bir analiz projesi için gereken kaynaklar ve zaman, bir dizi faktöre bağlıdır. Projenin kapsamı ve ölçeği, gerekli verilerin hazırlığı ve kullanılabilirliği, analiz araçlarının anlaşılması, analitik ekibin becerileri ve bilgisi ve en önemlisi, analitik projesini yürütmek için yönetim ekibinden kabul ve onay en önemli faktörler.
Analitik ekibi genellikle yukarıda listelenen faktörlere bağlı olarak bir proje zaman çizelgesi tanımlar. Ara bulgular ve analiz zorlukları, projenin amaçlarını ve hedeflerini değiştirebilir. Bu, ekibin projeyi tamamlamak için gereken zamanı ve kaynakları yeniden çalışmasını gerektirebilir.
Analiz için ne tür verilere ihtiyaç vardır?
Veriler, herhangi bir analitik projesi için en önemli kaynaktır, bu nedenle işletme, iş ve müşteri verilerini yapılandırılmış bir şekilde yakaladığından emin olmalıdır. Bu, şirketin tüm ilgili verilere en kullanışlı biçimde sahip olmasını sağlar ve projenin hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olabilir.
Analitik projelerdeki gecikmeler genellikle analitik ekibe işlenen veriler mevcut haliyle kullanılamadığında meydana gelir. Verileri kullanılabilir hale getirmek için yapılandırılmalı, temizlenmeli ve çıkarılmalıdır. Bu adım, verilerin boyutuna ve biçimine bağlı olarak saatlerden günlere veya aylara kadar sürebilir.
Veri analitiğinin maliyeti nedir?
Analitik ihtiyaçlar için, bir kuruluş SAS veya SPSS gibi veri analizi yazılımlarını kullanmaya karar verebilir, JDS gibi özel danışmanlık şirketlerinden yardım isteyebilir ve hatta şirket içinde veri analizi yetenekleri oluşturabilirsiniz. Günümüzde bir çok şirket yukarıdakilerin bir kombinasyonunu kullanmaktadır.
Yukarıdaki seçeneklerin her biri kendi artıları ve eksileri ile birlikte gelir. Bir kuruluş, işinin niteliğine ve mevcut kaynaklarına bağlı olarak hangi seçeneğin analitik ihtiyaçlarına en uygun olduğunu bulmalıdır. Bu seçeneklerle ilişkili maliyetler, herhangi iki kuruluş için nadiren aynıdır.
İşletme fonksiyonlarında tahmine dayalı modelleme nasıl kullanılır?
Tahmine dayalı ve açıklayıcı olmak üzere iki tür model vardır. Tanımlayıcı modeller ne olduğunu ve ne oluyoru açıklamada iyidir. Tahmine dayalı modeller ne olabilir olacağını ve neden olabilir olacağını açıklar. Bu modeller, finans, pazarlama, insan kaynakları, operasyonlar ve diğer işletme fonksiyonlarındaki sorunları çözmek için giderek daha fazla kullanılmaktadır. JDS'de bu modellerin finansal hizmetler, perakende, telekom, sigorta, sağlık hizmetleri ve hatta savunma sanayisi endüstrilerinde kullanıldığını gördük.
Artan rekabet, tahmine dayalı modellemenin kapsamını, ihtiyacını ve kullanımını genişletmiştir. İşletmelerin rekabet avantajı oluşturmak veya sürdürmek için öncekinden daha pro-aktif olmaları gerekiyor. Yarınlar için bugünden cevapları araştırmaları ve almaları gerekiyor.
Tahmine dayalı modeller, gelecekteki olayları öngörmek için geçmiş ve şimdiki veriler kullanılarak oluşturulur. Bu modeller, en zorlu iş sorularının bazılarına yanıt bulmak için geliştiriliyor. Portföy kazanımlarını yönetmeye, müşterileri elde tutmaya, çapraz satış faaliyetlerini üstlenmeye, doğrudan pazarlama kampanyaları düzenlemeye, çalışan kayıplarını ve devamsızlığı değerlendirmeye, riskleri yönetmeye ve sigortalama kriterlerini formüle etmeye, etkin olmayan müşteri hesaplarını tahmin etmeye, müşteri hizmeti talepleriyle başa çıkmaya, envanteri planlamaya ve çok daha fazlasına yardımcı olur.
AI, ML ve DL nedir?
Yapay zeka (AI), makinelerin gösterdiği daha geniş bir bilgi kavramıdır. İnsanların veya başka herhangi bir canlı varlığın bilgi veya davranış modelini taklit ediyor.
Makine öğrenimi (ML), yapay zekanın bir alt kümesidir. Gelecekteki sonuçları tahmin etmek için yapıları öğrenmek için tasarlanmış sistemleri veya algoritmaları tanımlar. Bir bilgisayarın insan müdahalesi olmadan / karmaşık bir dizi farklı kural kullanarak zaman içinde verilerden öğrenebildiği tekniktir.
Derin öğrenme (DL), kendi kendine eğitim algoritmaları ve özellik çıkarma için uygun makine öğreniminin alt kategorisidir. İnsan beyninden ve nöron ağından esinlenen makine öğrenimini gerçekleştirerek karmaşık yapay zekaya ulaşmak için bir tekniktir.
JDS'ye güvenebilir miyim?
Ekibimize katkı sağlayan arkadaşlardan birçoğu zaten bu işin içinde olan ve üniversitelerde ders vermiş kişilerden oluşmaktadır.
Sosyal medya hesablarınız nelerdir?
Henüz sosyal medya platformlarına ağırlık veremedik. Şu an için bize site içindeki iletişim formundan ulaşabilirsiniz.
Ofisinizi ziyaret edebilirmiyiz?
Pandemi şartlarından ötürü ekibimiz evlerinden çalışmaktadır. Yurtdışından katkı sağlayan arkadaşlarımızda bulunmaktadır. Şu an itibariyle sanal ofis çalışmaktayız.
JDS için çalışabilir miyim?
Olabilir. İhtiyacımıza yönelik yeni pozisyonlar için işe alım yapmaktayız.
Bizimle çalışmak isterseniz, lütfen formu doldurunuz.